TOTUL CUNOSC pe sondele de rezistență PT100
Un termometru cu rezistență este un tip de senzor de temperatură. Este format dintr-un element a cărui rezistență variază în funcție de evoluția temperaturii. Denumirile comune pentru termometrele de rezistență includ RTD (prescurtare pentru Resistance Temperature Detector), RT, Pt100, Pt500, Pt1000.
Un element Pt100 constă dintr-o bobină de sârmă sau o peliculă depusă de metal pur. Rezistența elementului crește cu temperatura într-un mod cunoscut și repetabil. Pt100s prezintă o precizie ridicată pe o gamă largă de temperaturi.
- Domeniu de măsurare: -200 până la 700ºC
- Sensibilitate: Căderea de tensiune pe un RTD oferă o ieșire mult mai mare decât o sondă de termocuplu.
- Liniaritate: RTD-urile din platină și cupru produc un răspuns mai liniar decât termocuplurile sau termistoarele. Neliniaritățile RTD pot fi corectate prin proiectarea corectă a rețelelor de punți rezistive.
Cel mai des folosit material este platina cu o rezistență de 100 ohmi la 0ºC și un coeficient de temperatură (Alpha) de 0,00385 ohmi/ºC. Alte materiale elementare folosite sunt cuprul, nichelul și nichel-fierul. Elementele de platină predomină datorită gamei lor mai largi și pentru că platina este cel mai repetabil și mai stabil dintre toate metalele.
CLASA B | ±0,12 Ohm; SAU ± 0,30ºC |
CLASA A | ±0.06 Ohm; SAU ± 0.15ºC |
1/3 B (1/3 DIN) | ±0,04 Ohm; SAU ± 0,10ºC |
1/10 B (1/10 DIN) | ±0.012 Ohm; SAU ± 0.03ºC |
Rt = R0 * (1 + A * t + B * t2 + C * (t-100) * t3)
în cazul în care:
Rt este rezistența la temperatura t
R0 este rezistența la 0 ° C
A = 3,9083 E-3 B = -5,775 E-7 C = -4,183 E-12 (sub 0 ° C) sau C = 0 (peste 0 ° C)
Pentru o sondă de măsurare PT100, o modificare a temperaturii de 1°C va determina o modificare a rezistenței de 0,384 ohm. Chiar și o mică eroare în măsurarea rezistenței (de exemplu, rezistența firelor care duc la senzor) poate provoca o eroare mare în citirea temperaturii. Pentru un control precis al temperaturii, senzorii de rezistență PT100 au patru fire: două pentru a transporta curentul de detectare și două pentru a măsura tensiunea pe elementul senzor. De asemenea, este posibil să se obțină senzori cu trei fire, deși aceștia funcționează pe ipoteza (nu neapărat valabilă) că rezistența fiecăruia dintre cele trei fire este aceeași.
Există diferite tipuri de conectare pentru dispozitivele de măsurare PT100.
cod de culoare standard; A este alb, B este roșu.
2 fire : Conexiune de bază unde conductorul este scurt. Fără fir de compensare. | 3 fire: Cel mai comun cu 3 fire de conectare, instrumentul măsoară rezistența firului B și îl deduce din măsurarea acestuia. | 4 fire : Conexiunea cu 4 fire este cea mai precisă măsurare. Instrumentul măsoară rezistența celor patru fire conductoare și o deduce din măsurarea acestuia. | Pt100 dublu : Conexiune dublă RTD cu 3 fire cu două elemente sensibile diferite. |
Nu este necesară întreținere pentru senzorii de temperatură PT100 RTD, cu toate acestea, se recomandă verificări de calibrare programate la punctul de gheață (0ºC).
Pregătiți un recipient izolatare o adâncime de cel puțin 300 mm și un diametru interior de 100 mm.
Procedura ar trebui să fie după cum urmează:
(a) Umpleți recipientul izolat cu gheață fin divizată din apă distilată
Notă: Dacă apa cu gheață din apă distilată nu este disponibilă, porțiunea limpede a unui pachet de gheață comercial va fi suficientă, cu condiția ca toate suprafețele să fie spălate mai întâi cu apă distilată.
b) Se amestecă gheața cu apă distilată răcită anterior folosind agitatorul, apoi se scurge excesul de apă. Gheața ar trebui să fie sticloasă, dar nu ar trebui să rămână apă deschisă.
c) Conectați termometrul la un dispozitiv adecvat de măsurare a rezistenței și reglați astfel încât puterea electrică disipată în element să nu depășească 1 m W.
d) Scufundați instrumentul de măsurare în gheață astfel încât elementul să fie la o adâncime de cel puțin 150 mm. Asigurați-vă că fundul termometrului de rezistență PT100 este la cel puțin 30 mm de fundul vasului. Notă: Termometrele cu lungimea tijei mai mici de 150 mm trebuie scufundate la adâncimea maximă posibilă.
e) Când elementul ajunge la echilibru cu gheața, se pot face măsurători de temperatură. Măsurătorile efectuate cu curent continuu trebuie făcute cu curent în ambele direcții înainte și invers. Notă: Timpul necesar pentru ca elementul să ajungă la echilibru este în mod normal de aproximativ 3 minute.
f) Reduceți adâncimea de imersiune a elementului cu 50 mm sau 20% din lungimea tijei, oricare dintre acestea este mai mică.
g) Repetați pasul (e). Dacă modificarea citirii depășește o treime din toleranța corespunzătoare, întreaga procedură trebuie repetată cu gheață proaspătă.
precizia: Senzori RTD PT100; la 0 ºC = Clasa B +/- 0,3 ºC, Clasa A +/- 0,15 ºC, 1/10 DIN = +/- 0,03 ºC
Curentul prin senzorul de rezistență PT100 va provoca încălzire: de exemplu, un curent de detectare de 1 mA printr-un rezistor de 100 ohmi va genera 100 μW de căldură. Dacă elementul senzor nu reușește să disipeze această căldură, va raporta o temperatură ridicată artificial. Acest efect poate fi redus fie prin utilizarea unui element senzor mare, fie prin asigurarea că acesta este în contact termic cu mediul înconjurător.
Utilizarea unui curent de detectare de 1 mA va da un semnal de numai 100 mV. Deoarece schimbarea rezistenței pentru un grad Celsius este foarte mică, chiar și o mică eroare la măsurarea tensiunii din senzor va produce o eroare mare la măsurarea temperaturii.
De exemplu, o eroare de măsurare a tensiunii de 100 μV va da o eroare de 0,4°C în citirea temperaturii. În mod similar, o eroare de 1 μA în curentul de detectare va da o eroare în indicarea temperaturii de 0,4°C.
Datorită nivelurilor reduse de semnal, este important să păstrați cablurile departe de cablurile electrice, motoare, echipamente și alte dispozitive care pot emite zgomot electric.
Utilizarea cablului ecranat, cu ecranul împământat la un capăt, poate ajuta la reducerea interferențelor. La utilizarea cablurilor lungi, este necesar să se verifice dacă sistemul de măsurare este capabil să reziste rezistenței cablurilor.
NU ÎMI GĂSesc SONDA , CUM MĂ POȚI AJUTA?
Îți vom putea oferi întotdeauna sonda fiabilă, precisă și robustă pe care o cauți.
Pe site-ul nostru vă prezentăm o mare varietate de sonde de temperatură. Să știți că vă puteți personaliza și produsul pe toate specificațiile sau să faceți o cerere pornind de la un desen tehnic pentru a vă crea sonda. În acest scop, nu ezitați să ne contactați pentru o ofertă personalizată. Apoi ne ocupăm să vă livrăm sonda de temperatură cât mai curând posibil.