Sonde cu termistor PTC de detectare a supraîncălzirii

5 Produits

Ce este o sondă de termistor neliniar PTC (EN) - PTC (FR)?

Sondă cu termistor CSondă triistor cu termistor PTCTP sau PTC este un mic senzor de rezistență neliniar, care poate fi integrat în înfășurarea motoarelor electrice. Acest contor este fabricat din oxid metalic sau material semiconductor.
Sfaturi practice pentru instalarea și utilizarea senzorilor de temperatură cu termistor PTC neliniari:

  • Relația dintre rezistență și temperatură este neliniară, variază puternic cu mici schimbări de temperatură în jurul punctului de referință.
  • Pentru o poziționare corectă, sondele de măsurare cu termistori trebuie să fie amplasate aproape de zonele critice din punct de vedere termic sau de punctele fierbinți din înfășurare. Acest lucru permite monitorizarea atentă a temperaturii firelor de cupru.
    Cu toate acestea, un offset va rămâne în funcție de dimensiunea sondei termice și de instalarea acestora în înfășurare.
  • Termistorii neliniari sunt pentru inserarea în părțile nerotative ale motoarelor, cum ar fi înfășurarea statorului într-un motor de curent alternativ sau înfășurările de câmp într-un motor de curent continuu.
Sonda PTC înșurubată G135

Sonda PTC înșurubată

Aplicații Termistoarele PTC (coeficientul de temperatură pozitivă) sunt rezistențe fabricate din ...

Avantajele sondei neliniare PTC - termistor PTC

  • Evoluția rezistenței sondei PTC / PTCDimensiunea lor mică a senzorului de temperatură PTC permite instalarea acestuia în contact direct cu înfășurarea statorului.
  • Inerția lor termică scăzută oferă un răspuns rapid și precis la schimbările de temperatură a înfășurării.
  • Termistorii pot măsura temperatura direct, indiferent de modul în care sunt inițiate acele temperaturi.
  • Sondele cu termistori PTC neliniari pot fi utilizate pentru a detecta condițiile de suprasarcină la motoarele acționate de variatoare de frecvență.



Modificarea rezistenței este relativ mică și rămâne aproape constantă până la temperatura nominală de răspuns. Când temperatura nominală de răspuns este apropiată și depășită, gradientul de rezistență crește brusc, dând termistorului PTC o sensibilitate ridicată la cea mai mică variație de temperatură.

În punctul Curie, o creștere a temperaturii de câteva grade determină o creștere mare a rezistenței. Rezistența este monitorizată de un releu de protecție și atunci când releul de protecție detectează o schimbare mare a rezistenței, acesta acţionează un contact pentru a declanşa o alarmă sau pentru a opri dispozitivul protejat.

Releele de protecție cu termistor ar trebui să se declanșeze în mod fiabil atunci când rezistența senzorului de temperatură depășește aproximativ 3 kΩ.

Aceste contoare PTC reacționează și la un circuit deschis, fie în cablu, fie în senzorul termistor, oferind astfel protecție împotriva defecțiunilor. Releele moderne sunt, de asemenea, proiectate pentru a detecta un scurtcircuit al senzorului PTC, atunci când rezistența senzorului scade sub aproximativ 50 Ω.

Acești senzori de temperatură sunt utilizați frecvent în variatoarele de viteză AC pentru a proteja motorul AC alimentat de invertoare. Multe unități AC moderne au o unitate de protecție a termistorului încorporată, evitând astfel utilizarea unui releu separat de protecție a termistorului.

Temperatura de declanșare în funcție de clasa de izolație a motorului electric

Clasa de izolare a motorului E F H
Temperatura nominală mai scăzută 120 ° C 140 ° C 165 ° C
Temperatura alarmei 120 ° C 140 ° C 165 ° C
Temperatura de declanșare 120 ° C 140 ° C 175 ° C


Caracteristici tehnice generale

Max. tensiune de lucru V max 30V
Max. măsurarea tensiunii Vmeas, max 2,5 V
Rezistență nominală (2,5 V max) R25  ≤100 ohmi
Tensiunea de izolare V 2,5 kV
Timp de răspuns Ts t ≤5 seconde
Toleranță la temperatura de detecție Ts ΔT ±5K
Max. Gama de temperatură de funcționare (V≤Vmeas, max) ° C 200C


Utilizarea instrumentelor de măsurare cu termistori neliniari

Precauție la utilizare

Datorită transferului relativ lent de căldură către senzori prin izolație, sondele cu termistori PTC nu oferă o protecție suficient de rapidă împotriva scurtcircuitelor în motoare sau transformatoare.
De asemenea, deoarece sunt amplasate de obicei în înfășurările statorului, nu oferă o protecție adecvată pentru motoarele critice sau condițiile de pornire cu inerție mare sau blocarea rotorului.

Termistori PTC de culori standard

În aceste cazuri, pentru a obține o protecție completă, se recomandă utilizarea termistoarelor PTC în combinație cu relee electronice de protecție a motorului, care monitorizează curentul primar absorbit de motor. Aplicarea termistorilor PTC ca senzori de temperatură este eficientă numai atunci când:

1. Temperatura nominală de răspuns a termistorului este corect selectată pentru clasa de izolație utilizată pe înfășurare.

2. Termistorii sunt amplasați corespunzător în apropierea zonelor critice din punct de vedere termic.

3. Există o rezistență termică scăzută între înfășurare și termistorul PTC.
Mai mulți senzori cu termistori pot fi conectați în serie într-un singur releu de intrare, cu condiția ca rezistența totală la temperaturi ambientale să nu depășească 1,5 kΩ. În practică, până la șase senzori cu termistori pot fi conectați în serie.

Deoarece termistorii trebuie izolați de tensiuni înalte, este mai dificil să se obțină o rezistență scăzută la transferul de căldură la motoarele de înaltă tensiune, care au o grosime de izolație mai mare.


Utilizarea sondei de măsurare PTC și a motoarelor trifazate

Pentru un motor trifazat de curent alternativ, în fiecare dintre cele trei înfășurări sunt prevăzuți, de obicei, doi senzori termistor și conectați în două grupuri de trei serii. Un grup poate fi utilizat pentru alarmă și celălalt grup pentru declanșarea motorului. Grupul de alarmă este de obicei selectat cu o temperatură de răspuns nominală mai mică, de obicei cu 5 ° C sau cu 10 ° C mai mică decât grupul de declanșare.

Dacă operatorul nu ia nicio măsură, grupul de declanșare este utilizat pentru a opri motorul pentru a preveni deteriorarea izolației înfășurării. Locația fizică a senzorilor cu termistori într-un motor de curent alternativ depinde de construcția motorului, fie că este un rotor cilindric sau un rotor cu poli proeminent și de câteva alte variabile de proiectare și construcție. 

În unele cazuri, este posibil ca locația optimă să fie determinată din testele din lumea reală.

Relee pentru termistori PTC neliniari

Diagrama releului termistor PTCReleul de protecție a termistorului este proiectat pentru a fi montat în interiorul unui dulap de comandă sau centru de control al motorului, de obicei pe o șină DIN standard.

Figura de mai jos arată o conexiune tipică a două relee de protecție cu termistori și grupurile asociate de senzori de temperatură.

Pentru controlul alarmelor și declanșării unui motor trifazat cu inducție alternativă. Performanța releelor ​​de protecție a termistorului poate fi afectată de interferențele electrice externe, unde tensiunile pot fi induse în cablul senzorului.



Prin urmare, cablurile dintre releul de protecție a termistorului și senzorii cu termistori PTC neliniari trebuie selectate și instalate pentru a minimiza efectele zgomotului indus.

Cablurile trebuie menținute cât mai scurte posibil și ar trebui să evite rularea în apropierea cablurilor zgomotoase sau de înaltă tensiune pe distanțe lungi!

In timpul testelor trebuie avut grija sa nu suflati sondele cu termistor, deoarece acest lucru le poate deteriora!!
Procedura corectă este să conectați toate cablurile termistorului împreună și să aplicați tensiunea de testare între ele și masă sau faze.

Unele recomandări practice pentru tipul de cabluri care trebuie utilizate sunt următoarele:

  • Distanțe ≤ 20 m - Cablul paralel standard este acceptabil
  • Distanțe ≥ 20 m, ≤ 100 m - Este necesar un cablu cu perechi răsucite
  • Distanțe ≥ 100 m - Este necesar un cablu cu pereche torsadată ecranată (STP)
  • Nivel ridicat de interferență - Este necesar un cablu cu pereche torsadată ecranată (STP)